Eğitimli köpekler koklayarak Parkinson hastalığını tespit etti

Parkinson Hastalığı, Koklayarak Yüzde 98 Doğrulukla Tespit Edilebiliyor

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada, özel olarak eğitilen köpeklerin Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98’e varan doğrulukla ayırt edebildiği ortaya çıktı. Bu tespitin, hastalık semptomları ortaya çıkmadan yıllar önce yapılabildiği belirtildi.

Bristol ve Manchester üniversiteleri ile Medical Detection Dogs Vakfı’nın ortak çalışması sonucu elde edilen bulgulara göre, Parkinson hastalarından alınan deri örnekleri (sebum) ile sağlıklı bireylerin örnekleri karşılaştırıldı. Eğitilen iki köpek, deri örneklerini koklayarak Parkinson hastalığına sahip bireyleri, sağlıklı kişilerden ve diğer hastalıklardan muzdarip olanları ayırt edebildi. Çift kör deneylerde, örnekleri hazırlayanlar ve eğiticiler örneklerin kime ait olduğunu bilmiyordu ancak köpekler yüzde 80 duyarlılık ve yüzde 98 özgüllük oranlarıyla hastalığı tanımladı.

‘BUMPER’ ve ‘PEANUT’, Yüzde 98 Doğrulukla Hasta Kokusunu Tanıdı

Çalışmaya katılan köpeklerden biri Golden Retriever ‘Bumper’, diğeri ise Siyah Labrador ‘Peanut’ idi. Bu köpekler, Parkinson hastalarına ait deri yağı örneklerini koklayarak eğitildi ve her doğru tespitte ödüllendirilerek kısa sürede yüksek başarı seviyelerine ulaştı.

Medical Detection Dogs CEO’su Claire Guest, “Şu anda Parkinson hastalığını erken teşhis edecek bir test yok. Oysa belirtiler, tanı konmadan 20 yıl öncesinde başlamış olabiliyor” ifadelerini kullandı. Bristol Üniversitesi’nden Nicola Rooney ise “Bu çalışma, Parkinson hastalığının belirgin bir koku profiline sahip olduğunu gösteriyor ve ileride hızlı, invazif olmayan ve düşük maliyetli bir teşhis yöntemi geliştirilebilir” şeklinde konuştu.

‘Devrim Niteliğinde Olabilecek’ Deri Kokusuyla Parkinson Hastalığı Tanısı

Manchester Üniversitesi’nden Prof. Perdita Barran da konuyla ilgili olarak, “Sadece deri yüzeyinden alınan basit örneklerle hastalığın tanımlanabileceğini bir kez daha gösterdik. Bu durum, erken teşhis için devrim niteliğinde olabilir” yorumunu yaptı.

Araştırma, Parkinson hastalığına yakalanan eşinin kokusunun değiştiğini fark eden Joy Milne’in gözlemleriyle başlatılan ‘Nose2Diagnose’ programı kapsamında yürütüldü.

Related Posts

Elektrikli otomobillerde ÖTV artacak mı? Herkes bunu bekliyor

Elektrikli otomobillere olan talep artarken Özel Tüketim Vergisi’ne ilişkin değişiklik yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi.

Şeffaf telefon kılıfları neden sararır, bunu nasıl engelleyebiliriz?

Şeffaf silikon telefon kılıfları telefonları korumak konusunda başarılı olabilirler ancak bir süre sonra sarıya döndükleri için görüntüleri sıkıntı yaratıyor. Peki bunu nasıl engelleriz?

Dünya’nın oksijeni ne zaman ‘tamamen’ tükenecek?

Günümüzde bilinen gerekçelere dayanarak, Dünya’da oksijensiz bir yaşamı düşünmek imkansız. Ancak atmosferdeki oksijen bir gün tükenecek mi? Ve eğer oksijen biterse, Dünya ne kadar süre oksijene sahip olmaya devam edecek?

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Rekor denemesi için yelkenliyle Hopa’dan yola çıkan Başak Mireli, İskenderun’a ulaştı

Yelken sporcusu Başak Mireli, Artvin’den başladığı “Solo Türkiye Turu Rekoru” denemesini 15 gün 6 saat 41 dakika sonunda Hatay’ın İskenderun ilçesinde bitirdi ve 1500 deniz mili rotasını tek tamamlayan ilk kadın yelkenci oldu.

Kepez’den çocuklara bilim dolu tatil

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaz döneminde çocuklara bilimle dolu bir tatil fırsatı sunan Antalya Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Tematik Bilim Kampı kapsamında devam eden atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kocagöz, “Kepez bilimle …