Kefir, keten tohumu, ananas ölçülü tüketilmeli! ‘Fazlası zarar verebiliyor’

Bireysel Beslenme Alışkanlıkları Önemli

Yaz mevsimi geldiğinde, birçok insan fazla kilolardan kurtulma yolunu aramaya başlar. Ancak bu süreçte yapılan en büyük hatalardan biri, sadece tartıdaki kiloyu önemsemektir. Uzmanlara göre, sağlıklı bir şekilde formda kalmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken şey kilo değil, vücuttaki yağ miktarıdır. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, “Beslenme alışkanlıkları kişiye özeldir” diyerek, hızlı kilo kaybı vaat eden popüler diyetlerin uzun vadede motivasyonu azaltabileceğini ve vücut sağlığını riske atabileceğini belirtiyor. Doğru ve dengeli beslenme planı nasıl olmalı? Gerçekten yağ yakımını destekleyen hangi besinler vardır? Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, “kilo verme sürecinde bireysel farklılıkların dikkate alınması gerektiğini” vurguluyor.

Doğru Yağ Oranı Önemli

Mevsim geçişlerinde özellikle yaz aylarında hızlı kilo verme isteği artabilir. Fakat bu süreçte yapılan en büyük hata, hızlı sonuç vaat eden popüler diyetlere yönelmektir. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun’a göre, kilo verme sürecinde sadece tartıda görülen rakama odaklanmak yanlış bir yaklaşımdır. Gerçek hedefimiz vücuttaki yağı azaltmaktır. Çünkü sürdürülebilir sağlık, doğru yağ oranına sahip olmakla mümkündür.

Porsiyon Kontrolü ve Su Tüketimi Önemli Adımlar

Kilo kontrolünde ilk adım porsiyonların dikkatli ayarlanmasıdır. Dursun, her öğünden önce içilen 300 ml suyun bile bu süreçte etkili bir destekçi olduğunu belirtiyor: “Yemek öncesi su içmek hem tokluk hissi verir hem de vücudu yağ yakımı için hazırlar. Ayrıca düzenli öğün saatleri ve kontrollü porsiyonlar, metabolizmanın ritmini düzenler.”

“Kefir, Keten Tohumu, Ananas Ölçülü Tüketilmeli!”

Kilo verme sürecini destekleyen bazı besinler mucizevi etkilere sahip olabilir ancak her bireyin ihtiyacı farklı olduğundan dozajı kişiye özel ayarlanmalıdır: “Kefir çok değerli bir besindir fakat yaş ve sağlık durumuna göre günlük tüketim miktarı değişmelidir. Aynı şekilde keten tohumu ve ananas gibi yağ yakımını destekleyen besinlerin ölçülü tüketilmemesi durumunda zararlı olabileceğini unutmayın.”

Hazırlama ve Pişirme Şekline Dikkat Edin

Yapılan diğer yaygın bir hata da pişirme yöntemlerinin göz ardı edilmesidir. Dursun, özellikle yağ kullanımı konusunda şu uyarıda bulunuyor: “Sadece tereyağı değil, margarin gibi yağlar da dikkatli tüketilmelidir. Çünkü her tatlı kaşığı yağ, yaklaşık 45 kalori içerir. Yağın çeşidi kadar miktarı da önemlidir.”

Akdeniz Diyeti Herkes İçin Uygun mu?

Kapsayıcı ve dengeli yapısı nedeniyle Akdeniz tipi beslenme genellikle önerilen bir modele sahiptir. Ancak Uzman Diyetisyen Dursun, bu yaklaşımın bile kişisel ihtiyaçlara göre uyarlanması gerektiğini belirtiyor: “Akdeniz diyeti dengeli ve sağlıklı bir modeldir fakat gıda intoleransı veya özel sağlık durumu olan bireylerde bu model kişiselleştirilmelidir.”

Yaza Hazırlık İçin Örnek Günlük Beslenme Planı:

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun’dan, 2-3 gün boyunca uygulanabilecek örnek bir “yaza hazırlık” beslenme planı:

Sabah:

– Chia tohumlu puding (önceden hazırlanmış)

Öğle:

– 2 halka taze ananas

– 2 yemek kaşığı yoğurt

– 1 tatlı kaşığı keten tohumu

Ara Öğün (15:30):

– 100 ml kefir

– 2 tam ceviz

Akşam:

– Izgara tavuk göğsü (el büyüklüğünde)

– Haşlanmış mevsim sebzeleri veya zeytinyağlı enginar

Gece:

– Beyaz çay + maden suyu karışımı

Bu planın sadece sağlıklı ve yetişkin bireyler için kısa süreli (2-3 gün) bir detoks amaçlı uygundur.

Related Posts

Yumurtalık rezervinde azalma 20’li yaşlara düştü! ‘Bu sinyallere dikkat’

Yumurtalık rezervi kadının doğurganlık kapasitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Yaşla birlikte azalması beklenen yumurtalık rezervinin, özellikle son yıllarda 20 yaşlardaki kadınlarda da gözlendiğine işaret eden Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, erken dönemde fark edilmeyen bu durumun hem doğurganlık kaybına hem de erken menopoza yol açabileceği uyarısında bulundu.

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

Yaz sıcakları tehlike saçıyor: Uzmanından öneriler

Prof. Dr. Ahmet Saltık, açık alanda çalışanların beyin kanaması riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Güneş gözlüğü ve şapka önerisinde bulunan Saltık, “Sıvı ve tuz kaybı için hafif tuzlu ayran içilmeli” dedi.

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.