Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘Suriye ile normalleşme’ mesajı: Esed’e davetimiz her an olabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Hollanda arasında oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası çeyrek final maçını izlediği Almanya ziyaretinin ardından Türkiye dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda önemli mesajlar veren Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

GAZZE’DE ‘AN BE AN’ ATEŞKES: Gazze konusunda 2-3 gündür ciddi manada olumlu bazı gelişmeler var. MOSSAD’ın başındaki şahsın Doha’da Hamas yetkilileriyle yaptığı görüşmeler söz konusu. Görüşmelerde daimi ateşkesi öngören bazı olumlu adımlar atıldı. Artık ateşkes için ‘an be an’ diyorlar. Yani an be an oradan isabetli bir haber gelebilir. Ama bütün mesele Netanyahu’nun tavırları. İsrail bu caniliği, bu vahşeti daha fazla sürdürememeli.

LÜBNAN’I TEHDİT: Bugüne kadar saldırıda direten, katliamları sürdüren İsrail’dir. İnsan haklarını ve uluslararası hukuku ayaklar altına alan İsrail’dir. Şimdi kalkmış çatışmaları bölgeye yaymak, kendilerini rahatlatmak için Lübnan’ı tehdit ediyorlar. İsrail çatışmaları bölgeye yayma niyetinden vazgeçmelidir. ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler, bu noktada İsrail’e verdikleri destekten vazgeçmelidir.

İRAN’A TÜRK CUMHURBAŞKANI: Mesut Pezeşkiyan aslında Azeri kökenli bir Türk. Mesela Tebriz’de Türkçe konuşuyor. Ama Kürt bölgelerine gittiği zaman oralarda da Kürtçe konuşabiliyor. Farsça’ya da gayet hakim. Ben döndüğümüzde kendisiyle irtibat kurup tebrik edeceğim. Bundan sonraki süreçte Türkiye-İran ilişkileri inşallah daha iyi olacaktır. Kaldı ki İran’la bölgede münasebetleri en iyi olan ülke Türkiye. İran bizim tarihi ve kültürel bağlarımız bulunan önemli bir komşumuzdur. Yeni dönemde Türkiye-İran ikili ilişkilerinin artan bir tempoda olumlu istikamette gelişmesini bekliyorum.

SUNAK NEDEN KAYBETTİ?: (İngiltere’deki seçim sonuçları) Şu ana kadar uyguladıkları politikalar ve İngiltere’nin ekonomik alanda yaşadığı sıkıntılar Rishi Sunak’ın bana göre en önemli kayıp sebebi olmuştur. Sola gelince, 14 yıldır malum İşçi Partisi İngiltere’de bir netice alamadı. Ama şimdi bu seçimde 411 milletvekili kazandılar. İşçi Partisi lideri Keir Starmer’ı da henüz tebrik için arayamadım. Döner dönmez ilk yapacağımız işlerden bir tanesi onu da aramak olacak. Yeni dönemde de müttefikimiz İngiltere ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmeye devam edeceğiz.

SİYASİ MİKSER VAR: (Kayseri’deki olayların arkasında organize bir el olabilir mi?) Muhakkak ortada bir mikser var. Yani bu tür olaylarda bir siyasi mikserin olmaması mümkün değil. Onlar ne kadar bu işi karıştırmaya gayret ederlerse etsinler, zaten biz güçlü bir devlet olarak bunlara gereken tokadı anında attık. Bundan sonra da atmaya devam ederiz. Türkiye’nin gücü sayesinde nasıl ki PKK’yı, PYD’yi, KCK’yı, FETÖ’yü çökerttiysek, aynı şekilde bunları da çökertiriz. Ama yeter ki bizim içimizdeki siyasetçiler bu noktada akıllı hareket etsin.

SURİYE İLE İLİŞKİLER: Artık biliyorsunuz ana muhalefet diye bir şey kalmadı. Bu muhalefet sürekli kışkırtıcılık yapmaya devam ediyor, rahat durmuyor. Hâlâ kalkıyor, mültecilerle uğraşıyor. Şu anda Suriye’den 3 milyonu aşan mülteci ülkemizde. Şimdi öyle bir noktaya geldik ki, Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir. Türkiye’de görüşme olması konusunda ise Sayın Putin’in yaklaşımları var. Irak Başbakanı’nın bu konuda yaklaşımları var. Biz her yerde arabuluculuktan bahsediyoruz da sınırımızdakiyle, komşumuzla niye olmasın?

NATO Zirvesi’ne katılacak

Yoğun diplomasi trafiğini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9-11 Temmuz tarihlerinde ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’ne katılacak. Erdoğan’ın zirve marjında ittifak liderleriyle ikili görüşmeler yapması da planlanıyor. Bu kapsamda Erdoğan’ın yapacağı en önemli görüşmenin ABD Başkanı Biden ile olması bekleniyor. Daha önce mayıs ayında yapılması öngörülen buluşma, iki liderin programlarındaki uyuşmazlık nedeniyle ertelenmişti. Görüşmede 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi için atılacak yeni adımlar, terörle mücadele, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG’nin sözde seçim çabaları ve savunma işbirliği konuları sıcak başlıklar olacak.

‘AZERBAYCAN’ KİTABININ TAKDİMİNİ YAZDI

‘Güçlü bir Türk birliği dünyada barışın teminatı’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yayınlarından çıkan “Azerbaycan’ın Sırları” isimli kitabın takdim yazısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kaleme aldı. Erdoğan, takdim yazısına ana yurdu Ergenekon’da demir dağı eriten Türk’ün azminin, Azerbaycan’da 44 günde gelen Karabağ Zaferi’yle tekrar ortaya çıkarak makûs talihini bir kez daha değiştirdiğini ifade ederek başladı. Kendi vatan topraklarında antiterör operasyonu gerçekleştirerek Eylül 2023’te toprak bütünlüğünü başarılı bir şekilde yeniden tesis eden Azerbaycan’ın yaşadığı haklı gurur ve sevinci tüm Türk milletinin paylaştığını belirten Erdoğan güçlü bir Türk birliğinin dünyada barışın teminatı olduğuna dikkati çekti. –ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir