Fed faiz kararı sonrası gözler piyasalarda! Altın ve dolar için çarpıcı tahmin

ABD Merkez Bankası Kararı ve Piyasalar

Para ve emtia piyasaları, ABD Merkez Bankası’nın faiz kararının yansımalarıyla şekilleniyor. ABD’nin diğer ülkelere yaptığı tarife uygulamaları, Fed’in para politikasındaki belirsizlikler ve Hindistan-Pakistan arasındaki savaşın başlamasıyla yeni haftada piyasaların odağında bulunuyor.

‘FED BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURDU’

ABD Merkez Bankası mayıs ayında politika faizini %4.50 seviyesinde sabit tutarak sürpriz yapmadı. Ancak bu kararın altın ve dolar üzerindeki etkileri nasıl olacak? Konuyla ilgili olarak görüş bildiren 3. Göz Danışmanlık Kurucusu Hikmet Baydar, “Oy birliği ile kararın sabit tutulması Fed’in bağımsızlığını kanıtladı. Piyasa beklentilerinde değişiklik olmadı. Belirsizlikler devam ediyor ve Fed karşısına çıkabilecek enflasyona karşı tedbirli olmayı sürdürüyor” dedi.

GÖZLER ALTINDA: ‘DÜŞÜŞ OLURSA ŞAŞIRMAYACAĞIM’

Piyasalarda büyük bir hareket beklenmese de altın fiyatlarında kar realizasyonları olabileceği öngörülüyor. Faiz indirimi beklentisi altın fiyatlarını yükseltiyordu ancak ons altın 3304 dolar seviyelerine kadar gerileyebilir.

GRAM ALTIN İÇİN RAKAM VERİLDİ

Gram altın da benzer şekilde hareket edebilir. Şu anda 4210 seviyelerinde bulunan gram altında ons altınla paralel bir düşüş görülebilir ve kısa vadede 4 bin 100 TL’nin altına gerileme yaşanabilir.

GRAM ALTINDA YENİ REKOR YAKIN MI?

Gram altında şu an için düşüş beklenirken, faiz indirimi olsaydı rekor kırılması bekleniyordu. Ancak gram altının 4 bin 77 TL seviyelerine gerileyerek daha fazla düşüş yaşaması muhtemel görünüyor.

HİNDİSTAN-PAKİSTAN SAVAŞI PİYASALARI NASIL ETKİLER?

Eğer Hindistan-Pakistan arasındaki savaş kısa sürede durdurulmazsa, piyasalarda jeopolitik risklerin ön plana çıkabileceği belirtiliyor. Çin’in altın talebi son 6 ayda sürekli artarken, altın fiyatlarını destekleyen önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

DOLARDA BEKLENTİLER NELER?

Dolar endeksinin zayıfladığı gözlemlenirken, yüksek faizlerle ABD ekonomisinin stagflasyona girebileceği endişeleri konuşulmaya başlandı. Faizlerin düşmemesi nedeniyle doların güçlenmesi gerektiği belirtiliyor. Bu durumda doların aşağı yönlü hareketi devam ederse, stagflasyon konuşmalarının artacağı öngörülüyor.

Yurt dışında doların diğer para birimlerine karşı dalgalı bir seyir izlemesi beklenirken, euro/dolar paritesi şu anda 1.1357 seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL kuru üzerinde ise kısa vadede büyük değişiklikler öngörülmüyor. Dolarda kontrollü bir yükseliş trendi görülürken, aylık bazda önemli bir artış beklenmiyor. Şu anda kurun 38.64 TL seviyelerinde bulunduğu ve yakın dönemde 38.77 TL seviyelerine çıkması durumunda satışların yaşanabileceği ifade ediliyor.

Related Posts

Bitcoin’de 3 ay sonra bir ilk! 100 bin doları aştı

Bitcoin’in fiyatı, ABD ile Çin arasında başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin etkisiyle 7 Şubat’tan bu yana ilk kez yeniden 100 bin doları aştı.

Bill Gates, neredeyse tüm servetini bağışlayacak

Bill Gates, neredeyse tüm servetini bağışlayacak

Yemeksepeti’nin kurucusu adisyon paylaştı: ‘Tıka basa yedik, bu hesap geldi’

Yemeksepeti’nin kurucularından iş insanı Nevzat Aydın, Yunanistan’ın başkenti Atina’da yediği yemek sonrası ödediği hesabı sosyal medyadan paylaştı.

İSO Türkiye ihracat iklimi endeksi nisanda 0,7 düşüş gösterdi

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksinin nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm …

İngiltere Merkez Bankası politika faizi indirdi

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini piyasa beklentilerine paralel şekilde 25 baz puan indirerek yüzde 4,25’e çekti.

Rusya-Çin işbirliği: Petrol ve doğal gaz sevkiyatı artırılacak

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Çin’e bu yıl petrol, doğal gaz ve LNG sevkiyatının artırılacağını, kömür ihracatının ise kısmen azalacağını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir