Türkçe düşünebilen yapay zeka için çalışmalar yapılıyor

Türk Dil Kurumu Başkanı: Türkçe Düşünen Yapay Zekalar Üzerinde Çalışıyoruz

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, gelişen teknolojiyle yapay zeka ürünlerinin bütün dünya dillerini etkilediğini belirterek, “Büyük dil modeliyle Türkçe düşünen, Türkçe cevap veren yapay zeka ürünlerini eğiteceğiz ve geliştireceğiz.” dedi.

ChatGPT gibi ürünler çıktıktan sonra yapay zekanın daha da önemli bir hal almaya başladığını anlatan Mert, “Bu konu çok önemli, dünyadan geri kalamayız. Şu an kurumlarımızın bir kısmı bunun Türkçesini yapmış durumda. Yani Türkiye’de Türkçe düşünen ve Türkçe cevap veren yapay zeka benzeri ürünler yapılmış durumda fakat bunun geliştirilmesi gerekiyor, geliştirilebilmesi için de büyük dil modeline ihtiyacımız var.” diye konuştu.

“Mevcut sözlüğümüzün Türkçeyi temsil kabiliyeti maalesef yeterli değil”

Ulusal Türkiye Derlemi’nde kültürün bütün alanlarının, Türkçe ile ortaya konulan bütün bilim dallarına ait metinlerin dengeli şekilde yer alacağını anlatan Mert, şöyle devam etti:

“Bunun neticesinde de bu veriye bir sözlük bilim yazılımı entegre ederek sözlüğümüzü güncelleyeceğiz. Geçmişin şartlarında sezgisel ve metinler taranarak hazırlandığı için mevcut sözlüğümüzün Türkçeyi temsil kabiliyeti maalesef yeterli değil. Mevcut sözlüğümüzdeki söz varlığı şu an 130 bin civarı ama sözlüğümüzü güncellediğimizde 1 milyonun üzerine çıkacağını görüyoruz. Bu, direkt Türkçe düşünen yapay zekaları etkileyecek ve onların gelişmesine hız verecek. Büyük dil modeliyle Türkçe düşünen, Türkçe cevap veren yapay zeka ürünlerini eğiteceğiz ve geliştireceğiz.”

Her devletin yaptığı yapay zeka ürünü ile kendi algısını dünyaya pazarladığına dikkati çeken Mert, şunları anlattı:

“Bugün Filistin meselesini ChatGPT’ye sorarsanız gerçek bilgiyi size sunmaz, kendi algısını sunar. Yani her devlet yaptığı yapay zeka ile kendi algısını dünyada sunuyor, gönderiyor. Bundan dolayı son 2 yıldır en fazla üzerinde durduğumuz, mesai harcadığımız konulardan birisi yapay zeka ile büyük dil modeli. Yani büyük dil modelinde mutlaka corpus (derlem) dil bilimcilerinin de çalışması gerekiyor. Sadece yazılımcıların yapabileceği bir şey değil. İnsanlar bütün bilim dallarına ait bilgileri sadece ve sadece dille öğrenir, yapay zekalar da öyle. Her yapay zekanın arkasında gelişmiş bir dil, gelişmiş bir bilgi birikimi var. İşte biz de şu an bütün bilim dallarında, bütün alanlarda Türkçemizle ortaya konulan bilgilerle büyük dil modelini büyütmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. O zaman biz de kendi yapay zekamızla çıkarlarımızı koruyan doğrularımızı dünyaya sunabileceğiz.”

“Türkçeyi koruma kanununa ihtiyacımız var”

Mert, dille ilgili toplumun en çok şikayetçi olduğu konulardan birinin de yabancı kelimelerin kullanıldığı tabelalar olduğunu aktardı.

Türkçenin korunması için bütün dünyayı inceleyerek bir çalışma hazırladıklarını belirten Mert, “Türkçeyi koruma kanununa ihtiyacımız var. Çalışmamızı ilgililere, meclise taslak olarak sunduk. İnşallah önümüzdeki süreçte kabul edilir ve konuya dair bir filtreleme, kurallar dizisi gelir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Son iki yılda “airfryer” kelimesinin ürünle birlikte aşağı yukarı birçok eve girdiğini kaydeden Mert, “Türkçeyi koruma kanunu çıkmış olsaydı bu ürünü ilk kez Türkiye’ye getiren firmanın TDK’ye müracaat etmesi gerekirdi ve bu ürün kullanım kılavuzunda Türkçe adıyla ülkemize giriş yapardı ve muhtemelen bugün ‘airfryer’ diye bir kelime kullanılmayacaktı.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Apple, App Store’da harici ödeme seçeneklerine izin vermeye hazırlanıyor

Apple, Kaliforniya’daki bir mahkeme kararına uymak amacıyla App Store kurallarında değişikliğe gitti. Mahkeme, Apple’ın App Store dışında gerçekleşen satın almalardan komisyon almasını derhal durdurmasını istemişti. App Store’dan ödeme …

Wikipedia, daha fazla yapay zeka kullanacak!

Wikipedia, üretken yapay zeka teknolojilerini doğrudan iş akışına dahil etme kararı aldı. Wikimedia Vakfı tarafından yapılan açıklamada, bu adımın gönüllü editörlerin yerine geçmek için değil; onların üzerindeki teknik ve zaman alıcı iş yükünü …

GTA 6’nın çıkışı ertelendi! İşte yeni tarih

Rockstar Games tarafından yapılan resmi açıklamaya göre GTA VI 2026 yılına ertelendi.

120 Hz ekran ve 6.000 mAh batarya: realme C75 5G tanıtıldı!

realme, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çinli marka bu kapsamda teknik özellikleriyle ve fiyatıyla dikkatleri çeken realme C75 5G modelini tanıttı. Peki, markanın yeni akıllı telefonu neler sunuyor? İşte ayrıntılar …

John Wick benzeri Havoc, büyük ilgi gördü!

Gareth Evans imzalı yeni aksiyon filmi Havoc, 25 Nisan’da Netflix’te yayınlanmasının ardından izleyicilerden yoğun bir ilgi gördü. Başrolünde Tom Hardy’nin yer aldığı film, yayınlandığı ilk haftada tam 30 milyon izleyiciye ulaşarak platformun en çok …

Xpeng, otomobil üretiminde insansı robotunu kullanıyor!

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi Xpeng, 2025 Şanghay Otomobil Fuarı’nda tanıttığı insansı robot Iron’ı üretim hatlarında aktif olarak kullanıyor. Şirketin kendi geliştirdiği Turing AI çipiyle çalışan Iron, yüksek işlem gücü ve gelişmiş hareket …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir