Van’ın Zengin Yaylaları Yazın Küçükbaş Hayvanları Ağırlıyor
Van’ın Erciş ve Ağrı’nın Diyadin ilçeleri sınırındaki Aladağ’daki yaylalar, temiz su kaynakları ve bol otlaklarıyla dikkat çekiyor. Yaz aylarında, binlerce küçükbaş hayvan sürüsü bu yaylalarda otlayarak doğal ortamlarında yaşamlarını sürdürüyor.
Erciş ilçesine bağlı Yanıktepe Mahallesi’nde bulunan İmamabdal mezrasında hayvancılıkla uğraşan aileler, kış aylarında ağıllarda tuttukları hayvanlarını yazın 2 bin 700 rakımlı yaylaya çıkarıyorlar.
Yaylada konaklayan aileler, hayvanlarını zengin otlaklarda otlatarak et ve süt verimini artırmaya çalışıyorlar. Kadınlar, günde iki kez sağdıkları sütleri, bölgede topladıkları kekik ve sirmo otuyla birleştirerek enfes otlu peynirler yapıyorlar.
Bidonlar içerisinde yaz boyunca toprak altında muhafaza edilen peynirler, sonbaharda kahvaltı işletmelerine ve talep edenlere satılıyor. Besici Aynur Arslan, doğanın canlanmasıyla birlikte hayvanlarını yaylaya çıkardıklarını ve mayalarını kendilerinin ürettiğini belirterek, “Peynir yapımındaki sırrımızı kimseyle paylaşmıyoruz. Ürettiğimiz peynirin lezzeti, kullandığımız doğal mayada saklıdır.” dedi.
Abdullah Arslan da bahar aylarında koyunlarını yaylaya çıkararak süt üretimine başladıklarını ve kış için peynir ve tereyağı hazırladıklarını dile getirdi. Bölgede hayvancılığın azaldığını vurgulayan Arslan, “Kendi mayamızı kullanarak ürettiğimiz peynirin tadı çok özel. Umarım hayvancılık tekrar canlanır ve bölge eski günlerine döner.” şeklinde konuştu.