Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japon Araştırmasına Göre Kış Aylarında Doğanların Metabolizması Daha Sağlıklı

Japonya’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 356 genç erkek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, kış aylarında doğan bireylerin metabolik sağlıklarının daha iyi olduğu ortaya çıktı. Bu grup, daha düşük vücut kitle indeksi (BMI), daha az iç organ yağı ve daha yüksek enerji harcaması gibi özelliklere sahipti.

Soğuk Hava Bedeni Nasıl Etkiliyor?

Bilim insanları, bu bulguları doğrulamak amacıyla farklı yaş ve cinsiyetten 286 kişilik ikinci bir grup üzerinde de benzer testler gerçekleştirdi. Sonuçlar, kış aylarında doğan bireylerin bel çevresinin daha ince, karın içi yağ oranının daha düşük ve kahverengi yağ aktivitesinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Araştırmada önemli bir detay da, doğum tarihinin değil gebeliğin başladığı dönemin metabolizmayı etkilediğidir. Yani, temel faktör, ne zaman doğduğumuzdan ziyade, yaklaşık dokuz ay önceki mevsimdir.

Bilim insanlarına göre, bu durum, anne veya baba adaylarının vücudundaki biyolojik izlerin çevresel koşulların etkisiyle değişmesinden kaynaklanabilir ve bu değişikliklerin çocuklara aktarılmasını sağlayabilir. Fareler üzerinde yapılan benzer çalışmalar da, soğuğa maruz kalan farelerin yavrularının daha hızlı metabolizmaya sahip olduğunu göstermiştir.

Tokyo Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Takeshi Yoneshiro liderliğindeki ekip, bunu “gelecekteki zorluklara karşı biyolojik bir hazırlık” olarak tanımlıyor ve vücudun kendisini gelecekteki olası zorluklara karşı önceden programladığını belirtiyor.

Uzmanlar, annelerin ve babaların maruz kaldığı çevresel koşulların ve genel sağlık durumlarının, sadece gebelik döneminde değil, bu dönemden önce dahi çocukların gelecekteki sağlığını etkileyebileceğini vurgulamaktadır.

Related Posts

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

‘Sadece dişler değil emek de çürümektedir’

Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden Genel Sağlık İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, “Sadece dişler değil emek de çürümektedir” dedi.

Alzheimer hastaları için bileklik geliştirildi

Trakya Teknopark’ta faaliyet gösteren bir yazılım firması, Alzheimer hastalarının kaybolma riskini azaltmak amacıyla yerli üretim akıllı bileklik geliştirdi.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli