Yaz sıcakları tehlike saçıyor: Uzmanından öneriler

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklıkları vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Gazetemiz yazarı ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, açık alanlarda çalışmak zorunda kalanların beyin kanamaları riski altında olduğunu vurgulayarak uyardı.

Saltık, “Açık renkli kıyafetler tercih edilebilir. Özellikle şapka takılmasını öneriyoruz. Güneşin parlak ışınları, katarakt oluşumu açısından olumsuz etkilidir. Ekonomik durumları uygun olan vatandaşlarımıza, ultraviyole ışınlarını engelleyebilecek güneş gözlükleri takmalarını tavsiye ederiz” dedi.

Çalışmak zorunda olanlara yönelik de şu önerilerde bulundu: “Aşırı sıcaklarda çalışırken terlerler ve sıvı ile tuz kaybederler. Eğer kan basınçları yüksek değilse, hafif tuzlu ayran içmelerini öneririz. Çünkü sadece su içmek, kaybedilen tuz seviyesini dengelemek için yeterli olmayabilir. Ayrıca terlemeye bağlı sıcak kas krampları meydana gelebilir.”

Related Posts

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

‘Sadece dişler değil emek de çürümektedir’

Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden Genel Sağlık İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, “Sadece dişler değil emek de çürümektedir” dedi.